MITÄ ON LACROSSE?


Lajiesittely

Lacrosse on Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva ulkona pelattava pallopeli. Pelivälineenä käytetään noin nyrkinkokoista kumista palloa, jota lauotaan, syötetään ja kuljetetaan haavipäisillä mailoilla. Monen muun pallopelin tapaan tarkoituksena on tehdä maaleja. Kyseessä on joukkuepeli, jossa kaksi joukkuetta pelaa vastakkain luonnon- tai tekonurmella jalkapallokentän kokoisella alueella. Voittajaksi selviää luonnollisesti enemmän maaleja tehnyt joukkue.Miesten ja naisten lacrosse eroavat toistaan suhteellisen paljon. Eron voisi verrata olevan samaa luokkaa kuin ringetellä ja jääkiekolla. Siinä missä naisten pelissä taklaaminen ei ole sallittua ja suojavarusteita tarvitaan huomattavasti vähemmän, on miesten peli hyvin fyysistä ja kontaktia vastustajaan otetaan lähes jatkuvasti.

Naisten lacrosse Lacrosse on luonteeltaan hyvin nopea peli, jossa tilanteet syntyvät hetkessä. Parhaimmat naiset pystyvät laukomaan pallon noin sadan kilometrin tuntivauhtia eikä ole tavatonta, että taitava joukkue saattaa saada aloituksen jälkeen pallon vastustajan maaliin alle minuutissa. Toisaalta joukkueen taktiikasta ja tilanteesta riippuen hyökkäykset voivat olla myös pitkiä pallon liikkuessa pelaajalta toiselle.Kentällä on molemmista joukkueista kerrallaan maalivahti ja 11 kenttäpelaajaa, joista kolme on hyökkääjiä, viisi keskikenttäpelaajaa ja kolme puolustajaa. Joukkueen kokoonpanoon saa kuulua korkeintaan 18 pelaajaa ottelua kohden. Kenttä on jaettu puolustus- ja hyökkäysalueisiin. Paitsiosäännön mukaan joukkueen pelaajista vähintään kolmen on oltava hyökkäys- ja neljän puolustusalueella. Pelin kesto on 2x30 minuuttia.Maali on 1,83 metriä korkea ja 1,83 metriä leveä. Se on sijoitettu kentälle noin kymmenen metriä kentän takarajasta. Maalin ympärillä on 3 metriä halkaisijaltaan oleva , vain maalivahdille sallittu alue ("crease"), jonne kenttäpelaaja ei saa astua eikä myöskään ylittää rajaa mailallaan. Maalin edessä on sektorin muotoinen niin kutsuttu 11 metrin alue, jonka sisällä ollessaan puolustavan pelaajan on oltava vähintään mailanmitan päässä hyökkääjästä.Pelaajan varustukseen kuuluu siis maila, joka saa olla 90-110 senttiä pitkä. Säännöissä on määritelty tarkkaan haaviosan muoto ja verkon syvyys. Maalivahdin mailassa haaviosa on huomattavasti kenttäpelaajan mailaa suurempi. Pakollisia suojia kenttäpelaajilla ovat silmä- ja hammassuojat. Halutessaan pelaaja voi käyttää myös ihonmyötäisiä hanskoja. Maalivahdilla pakollisia suojavarusteita ovat hammassuojat, kypärä ja kaulasuoja sekä rintapanssari. Suositeltavaa, mutta ei pakollista, on että maalivahti suojaa myös käsiään, hartioitaan ja jalkojaan suojuksilla, jotka eivät kuitenkaan saa kohtuuttomasti suurentaa näiden ruumiinosien kokoa.Lacrossemaalin mitat ovat 183x183cm. Maalivahdin pakollisia varusteita ovat hammassuojat, kypärä ja kaulasuoja sekä rintapanssari.

Peli lähtee liikkeelle kentän keskeltä aloituksella, jossa pallo asetetaan aloittavien pelaajien mailojen väliin. Tuomarin vihellyksestä pelaajat heilauttavat mailansa ylös siten, että pallon tulee nousta vähintään metrin verran aloittajien yläpuolelle.Pelaaja saa kuljettaa palloa haavissaan, mikäli pallo putoaa maahan sen saa nostaa maasta haavia apuna käyttäen. Palloa ei saa potkia tai koskettaa kädellä. Maalivahti on poikkeus olleessaan omalla alueellaan. Pallollisen vastustajan mailaa saa lyödä mailalla pallon riistämiseksi, mutta liikkeen tulee olla hallittu näpäytys.
Säännöistä yksi tärkeimmistä on, ettei hyökkääjä saa laukoa palloa, jos muita pelaajia on pallon ja maalin välissä. Toisaalta puolustava pelaaja ei saa rynnätä niin kutsuttuun vetosektoriin hyökkääjän ollessa laukomassa. Mailalla huitominen tai muuten toisen pelaajan vahingoittaminen on luonnollisesti sääntörikkomus. Lacrossessa rikkeet jaetaan suuriin ja pieniin virheisiin riippuen rikkeen vakavuudesta. Rikkeen tapahtuessa pallon hallinta siirtyy vastustajalle ja rikkonut pelaaja asettuu rikkeestä riippuen joko neljä metriä pelaajan sivulle tai taakse. Mikäli rike on ollut vakava, kärsii rikkonut pelaaja siitä jäähyn.Naisten säännöt sisältävät useita aluksi monimutkaiselta kuulostavia sääntöjä siitä minne pelaajan tulee sijoittua tai mitä mailalla saa tehdä. Kuten aikaisemmin on mainittu, taklaaminen on naisten pelissä kiellettyä. Sääntöjen tarkoituksena on taata pelaajien turvallisuus.

Kurkistus lacrossen historiaan ja nykypäivään

Nykypäivän lacrosse on kaukana siitä, mistä laji on saanut alkunsa. Intiaaniheimojen peliin osallistui satoja pelaajia, tosin he olivat enemmän sotureita kuin urheilijoita. Kenttä oli puolesta kilometristä jopa kolmeen kilometriin pitkä ja ottelu kesti päiviä. Taistelu kentällä oli hyvin väkivaltaista eikä kuolonuhreilta vältytty. Voittajat saivat kunniaa heimolleen ja alkukantaisessa lacrossessa olikin enemmän kyse uskonnollisesta rituaalista kuin pelistä.Kuva täältäNoista päivistä lacrosse on muuttunut huimasti. Peliä pelataan edelleen eniten Pohjois-Amerikassa, Kanadan kansallispelinä se on ollut vuodesta 1859. Nosta ajoista kesti vielä reilu 100 vuotta siihen, että laji rantautui Eurooppaan. Tämän jälkeen lacrossen suosio on levinnyt hurjasti ja eurooppalaisia seuroja löytyy jo yli kahdestakymmenestä maasta. Suomessa ensimmäinen virallinen seura perutettiin 2002 ja pelaajamäärät kasvavat vuosi vuodelta. Vuonna 2011 Suomessa miesten SM-sarjaan osallistui jo 8 joukkuetta ja naisten sarjaan viisi. Harrastajamäärien kasvaessa joukkueita tulee lisää.


Arvokisat
Lacrossessa on taisteltu olympiamitaleista kahdesti, vuosina 1904 ja 1908. Kanadalaiset veivät kultamitalit molemmilla kerroilla. Naisten lacrossen maailmanmestaruudesta on pelattu 11 kertaa vuodesta 1967 lähtien ja niitä kenttiä yhdysvaltaiset ovat dominoineet suvereenisti vieden 9 mestaruustitteliä. Euroopan-mestaruuksista naiset ovat taistelleet 7 kertaa vuodesta 1996 alkaen. Kolme kertaa voiton ovat vieneet walesilaiset, samoin kuin englantilaiset ja kerran ovat mestaruuden ottaneet nimiinsä skotit.Suomen naiset ovat osallistuneet virallisiin arvokisoihin seuraavasti:2008 naisten EM-kisat (sijoitus 9.)
2012 naisten EM-kisat (sijoitus 7.)
2013 naisten MM-kisat (sijoitus 16.)
2015 naisten EM-kisat (sijoitus 11.)
2015 U19-tyttöjen MM-kisat (sijoitus 11.)


Lisätietoja
Hyvä nettisivusto lajiin tutustumisen avuksi on Suomen Lacrosseliiton kotisivut osoitteessa www.lacrosse.fi

Samasta osoitteesta saa myös lisätietoa miesten lacrossen säännöistä.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita